ÍROGATOK

ÍROGATOK

A gazokról

2020. július 06. - Beck György

Művelem a kiskertemet. Nagyon régóta ugaron volt, jöjjön a rotációs kapa, törjük fel, teremjen meg benne borsó, bab, uborka, tök, paradicsom.

Első évben nem volt időnk a gazok irtására. A borsó épp csak meg tudta mutatni magát, mielőtt elnyelték a gazok. A bab gyorsabban nőtt, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy szüretelni lehessen róla.

Töltsünk több időt a gazok irtásával. A karantén megadta az időt hozzá. Amolyan Szent Györgyként kivont karddal indultam ellenük.

Először jött a tarack. Ha a legkisebb gyökérdarabot bent hagyod, újra felüti a fejét. Márpedig azok megbújnak a rögök között. Ásónyomonként megpróbálod elérni az összeset, de az esélytelenek nyugalmával munkálkodhatsz. A tarackot kellene keresztezni egy kultúrnövénnyel. Megoldaná az emberiség élelmezési problémáit. De a gaz nem keveredik az értékes növényekkel. Jól megvan mag(v)ában. Hagyja, hogy kínlódj és röhög a markába. Amennyire ez egy taracktól telik.

Nehezebb a helyzet, amikor már ott vannak az értékes növények. A gazt akarod írtani, de az értékes ispoppy-field-507422_340.jpg a tisztogatás áldozatává válik. Eldöntheted, hogy megtűröd a gazokat vagy feláldozol valamennyit a haszonnövényekből.

Sok gaznövény kifejezetten szép. Csak attól válik gyomnövénnyé, hogy olyan helyen van, ahol nem kellene lennie. Ilyen a pipacs, a pitypang vagy a búzavirág. Elandalítanak szépségükkel, közben meg szívják ki az életerőt a földből.

Próbálnánk a gazokat kordában tartani, néha sikerül is. Kitartó munka kell hozzá.

Ha a felszínt sikerül megtisztítanod a taracktól, jönnek a szunnyadók, azok a magok, amelyek sok-sok évig inaktívak, csak arra várnak, hogy végre felüthessék a fejüket. Szőrös disznóparéj. Hamar le kell vágni a fejét, hogy ne szórhassa el magjait. Csattanó maszlag. Mindent beterít. Gyökerestül ki kell irtani, hogy fel ne magozzon és ne árasszon el, ne fojtson meg mindent. A maszlag nagyot csattan, azután elhallgat. Vagy nem. Viszik tovább a madarak, a szél, hogy újabb maszlagok teremjenek. Eláraszt a maszlag. Magja mérgező, ajánlatos felismerni és pusztítani.

Persze nem elég, ha csak te iparkodsz portádon. A kerítés nem állítja meg a gazokat. A drága kerítés sem. A szomszéd kertjéből árad az utánpótlás, amin bosszankodhatsz, veszekedhetsz a szomszéddal. Végül rá kell jönnöd, hogy csak a saját kerted gazmentesítésére tudsz igazán hatni és azt szigorúan el is kell végezned. Ha nem, marad a gaz és a senyvedő növények.

A bejegyzés trackback címe:

https://beckgyuri-irogat.blog.hu/api/trackback/id/tr6815982970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása